Liivimaa Maitsed võrgustiku liikmed Eestist ja Lätist ringreisil ja ühisseminaril - Sloveenia Jõulusaia retsept lisatud

Ühisseminarile eelneval päeval 6.11.2019 korraldasime väikese ringreisi Võrumaa toidupiirkonnas 2019 nii Eesti kui Läti ettevõtjatele.
Ringreisi ajal külastasime Suure Muna kohvikut, Maamehe Golfi talu, kus lisaks tutvustusele saime osa kaerakile valmistmise õpitoast ning õhtu lõpetasime Uhtjärve Ürgoru Nõiariigis luuaviske, jalgpallimängu ja ühise õhtusöögiga.

Ühisseminaril 7.11.2019 jagasid meile oma kogemusi Lili Mahne Sloveeniast ja Hannes Loopere Eestist.
Lili Mahne tegi esitluse teemal: Toidupärandil põhinevad õpitoad – Sloveenia kogemus Inspireerivad ideed toiduga seotud õpitubade korraldamiseks. Sloveenia jõululeiva küpsetamise õpituba. 
 
Lili Mahne tegutseb Sloveenias maaelu arendajana mitmel erineval moel: projektijuhina Notranjska keskuses ja AreaGea maaelu arengu instituudis, eestvedajana Sloveenia Eurakadeemias ja kohalikus Leader tegevusgrupis. Lili on aktiivne pärandkultuuri propageeriva ühingu liige ning juhib oma pereettevõtet, kus korraldab pärandkultuuri ja toidu õpitubasid. Samal ajal toetab ja inspireerib ta maapiirkondades tegutsevaid noori projektijuhte. Lili usub, et pärandit tuleb elus hoida, sest sellel on teraapiline toime.

Lili Mahne näidatud video Jõulusaia küpsetamisest: http://www.nesnovnadediscina.si/sites/default/files/flv/prip_poprt.mp4 

Sloveenia jõulusaia retsept:

Koostisosad:                                                                                                                                                                                               

1 kg valget nisujahu, pool kogusest võib olla jämedama jahvatusastmega
3 munakollast
Kuubik pärmi (45g)
3 supilusikat rummi või brändit
125 g võid
Kuni 100 g suhkrut
Pakk vaniljesuhkrut
Ühe sidruni koor
Teelusikatäis soola
0,5 kuni 0,6 liitrit piima

Valmistamine:
Valmista kõigist koostisosadest tainas (sega 0,1 l sooja piima, 1 teelusikatäis suhkrut ja pärmikuubik ning lase sel kerkida, seejärel lisa muudele koostisosadele), lase kerkida. Seejärel kasuta 2/3 tainast põhjaks ning 1/3 kaunistamiseks (vaala või linnu kuju või muud kujud saia kaunistamiseks). Lase saial kerkida ning küpseta ahjus kuumusel 160-180 kraadi 45 minutit.
Ole loov ning tähista pidulikult koos pere ja sõpradega!

Lili Mahne esitluse leiate allpool lisatuna.

Hannes Loopere viis läbi õpitoa teemal: Kuidas küpsetada kala ja liha erinevatel grillidel, koos ettevalmistusega.

  • Erinevate grillide demonstratsioon, Kamado Joe grilli erinevate võimalused.
  • BBQ sea kaelakarbonaadi küpsetamise nipid.
  • Kala valmistamine Kamado Joe grillil, suitsuses keskkonnas. Lõhefilee grillimine, erinevad tehnikad ja võimalused.
  • Eestimaise maheveise liha küpsetamine grillil, et saada maitsev ja mahlane tulemus.
  • Eestimaise mahe lambaliha küpsetamine grillil.
  • Magustoit grillil.
  • Arutelu tootearenduse teemadel erinevad grilltoodete lülitamisest menüüsse.

Hannes Looperel on ette näidata hulk esikohti Eesti maakondlikelt grillivõistlustelt, 3. koht 2011.a. Grillfestilt, 2012 Eesti BBQ meister, 2013 Leedu meister, osa võtud BBQ EM-idelt ja MM-idelt, World Food Championship 2013 Las Vegases. Hetkel tegeleb Hannes Loopere toidumaailmas cateringide-, BBQ ja grillikoolituste-, õpitubade-, ürituste ja koosistumiste korraldamisega kaubamärgi „Grillikunstnik“ all, on Eesti Grilliliidu liige ja- kohtunik, Toidukultuurifestivali „Grillfest“ korraldajaliige, kaubamärgi Grillikunstnik omanik

Liivimaa Maitsed võrgustiku kohta saate enam lugeda www.flavoursoflivonia.com