Ühisseminar ja ringreis Liivimaa Maitsed võrgustiku liikmetele Eestist ja Lätist.

06.11.2019 tutvusid toidu pakkujad ja väiketootjad Eestist ja Lätist Võrumaa ettevõtetega.
Ringreisi ajal külastati Suure Muna kohvikut, Maamehe Golfi talu, kus toimus kaerakile valmistmise õpituba ning Uhtjärve Ürgoru Nõiariiki.

07.11.19 toimunud ühisseminaril jagasid oma üpitubade korraldamise kogemusi Lili Mahne Sloveeniast ja Hannes Loopere Eestist.
Lisaks Lili Mahne esitlusele "Toidupärandil põhinevad õpitoad – Sloveenia kogemus. Inspireerivad ideed toiduga seotud õpitubade korraldamiseks", toimus kohapeal Sloveenia jõululeiva küpsetamise õpituba.

Lili Mahne tegutseb Sloveenias maaelu arendajana mitmel erineval moel: projektijuhina Notranjska keskuses ja AreaGea maaelu arengu instituudis, eestvedajana Sloveenia Eurakadeemias ja kohalikus Leader tegevusgrupis. Lili on aktiivne pärandkultuuri propageeriva ühingu liige ning juhib oma pereettevõtet, kus korraldab pärandkultuuri ja toidu õpitubasid. Samal ajal toetab ja inspireerib ta maapiirkondades tegutsevaid noori projektijuhte. Lili usub, et pärandit tuleb elus hoida, sest sellel on teraapiline toime.

Video Sloveenia Jõulusaia küpsetamisest!

Sloveenia jõulusaia retsept:
Koostisosad:
1 kg valget nisujahu, pool kogusest võib olla jämedama jahvatusastmega
3 munakollast
kuubik pärmi (45 g)
3 sl rummi või brändit
125 g võid
100 g suhkrut
pakk vaniljesuhkrut
1 sidruni koor
1 tl soola
0,5 lpiima

Valmistamine:
Valmista kõigist koostisosadest tainas. Selleks sega 0,1 l sooja piima, 1 tl suhkrut ja pärmikuubik ning lase sel kerkida. Seejärel lisa segu muudele koostisosadele ning lase kerkida. Ca 2/3 taignast jäta koogi põhjaks ning 1/3 kaunistamiseks. Küpseta ahjus kuumusel 160-180 kraadi 45 minutit.

Ühisseminari teises osas toimus Hannes Loopere juhendamisel õpituba "Kuidas küpsetada kala ja liha erinevatel grillidel, koos ettevalmistusega".

  • BBQ sea kaelakarbonaadi küpsetamise nipid.
  • Kala valmistamine Kamado Joe grillil, suitsuses keskkonnas. Lõhefilee grillimine, erinevad tehnikad ja võimalused.
  • Eestimaise maheveise liha küpsetamine grillil, et saada maitsev ja mahlane tulemus.
  • Eestimaise mahe lambaliha küpsetamine grillil.
  • Magustoit grillil.
  • Arutelu tootearenduse teemadel erinevad grilltoodete lülitamisest menüüsse.

Hannes Looperel on ette näidata hulk esikohti Eesti maakondlikelt grillivõistlustelt, 3. koht 2011.a. Grillfestilt, 2012 Eesti BBQ meister, 2013 Leedu meister, osa võtud BBQ EM-idelt ja MM-idelt, World Food Championship 2013 Las Vegases. Hetkel tegeleb Hannes Loopere toidumaailmas cateringide-, BBQ ja grillikoolituste-, õpitubade-, ürituste ja koosistumiste korraldamisega kaubamärgi „Grillikunstnik“ all, on Eesti Grilliliidu liige ja- kohtunik, Toidukultuurifestivali „Grillfest“ korraldajaliige, kaubamärgi Grillikunstnik omanik

Rohkem infot Liivimaa Maitsed võrgustikust www.flavoursoflivonia.com