EHE-märgisega tunnustatud (veebruar 2020)

31. jaanuaril 2020.a. tunnistas Eesti ökoturismi kvaliteedimärgise EHE hindamiskomisjon märgise vääriliseks 19 ettevõtte poolt pakutavad 34 toodet/teenust.

EHE-märgis omistati või pikendati:

  • Allikukivi Veinimõisa teenusele "Allikukivi Veinimõisa külastus koos degusteerimisega"
    Külastuse käigus räägime lühidalt koha ajaloost, külastame marjaaeda, veinikeldrit ja seejärel istume lauda, degusteerime kohalikke marjaveine ja räägime marjaveinide valmistamisest toiduga sobitamisest ning Eesti Veiniteest.
  • Anija mõisa giidiga tuurile "Anija mõisapargi varjatud võlud"
    Anija mõisapargis põimuvad prantsuse ja inglise stiilis pargiosad. Oleme mõisapraki teie jaoks loonud meelte ja kogemuste tee, mida mööda kulgedes avastame pargi varjatud võlud. Näiteks leiate siit Eestis unikaalse pargiaasa ja leiate end pesast. Tunnetame loodust enda ümber ning meenutame mõisarahva elu ja kombeid. Äratame üles kõik viis meelt. Pakume nähtavat silmailu, kuuldavat kõrvale, maitseid keelele, lõhnu ninale ja tunnetatavat sõrmedele. Muidugi pakub meelte ja kogemuste tee võimalust avaneda ja märgata, elevust ja inspiratsiooni, liidab seltskonda ja loob suhtlemisvõimalusi.
  • Hindreku Turismitalu teenusele "Rabarestosse kanuuga"
    Rabaresto külastus sisaldab endas kanuumatka koos varustuse ja instruktsiooniga ning kolmekäigulist lõunasööki koos sobitatud Eesti veinidega keset loodust. Lisaks on võimalik pärast matka tellida ehedalt maalähedase sauna kasutust, kus soe vesi keedetakse pajas ning saab end karastada kaevuveega või suplusega tiigis.
  • Hindreku Turismitalu teenusele "Eesti veini koolitus"
    Eesti veini kambris läbiviidaval koolitusel on võimalik tutvuda käsitööveinide paremikuga, degusteerida ning osta veine ja siidreid kaasa. Koolitusi viib läbi Tuuli Klementa, kes omandab Eesti Sommelejeede Erakoolis juunior sommeljee taset.*
  • Juulamõisa  kohapärimuskohviku toitlustusteenusele
    Hoiame ja toome esile kohalikku toitu ja traditsioone läbi pakutavate toitude. Meie toit on täiskuuvalgel Aru talu maadelt otsmikulambiga korjatud Jõgeva kollasest kartulist, Oru talu munast, Olemari talu kitsepiimast st pakume päris toitu ning räägime juurde lugusid ja legende. Meil on liginullenergia hoone (energiatõhususe arv A- 55 kWh/a*m2), katusel päikesepaneelid.
  • Wabariigi Purjelaevaühingu kaljas Hoppeti teenusele "Suwitajate purjelaewareisid Abruka saarele"
    Suwitamatuse, selle tänapäeval üsna levinud haiguse efektiivseks raviks avati Saaremaal uus turismitoode kus kaasaegse teaduse köigi saavutustega loodetakse suwitamise tövest ja sellega kaasnevatest närvisüsteemi häiretest peagi jagu saada. Ajalooline purjelaev asub Lääne-Eesti saarestikus, looduslikult kaunis paigas, mis igati vastab tänapäeva kurortoloogia nöuetele.
  • Wabariigi Purjelaevaühingu kaljas Hoppeti teenusele "Päikeseloojangu kruiisid ja kontserdid kaljasel Hoppet"
    Hinge soojust andvad ja romantilised päikeseloojangu wäljasöidud Arensburgi linna lahele Eesti ajaloolise purjelaewa pardal. Söit kestab ka ca 2h, hinnas sisaldub ka väike kosutav märjuke. Tere tulemast pardale! Suvi, päike, saar, loss mere ääres - puudu on veel päikeseloojang ning hea muusika. Sellist komplekti ühendab vaid üks lahendus - Saaremaa ajaloolise linna Arensburgi lahel kontsert- ja päikeseloojangukruiisid purjelaeval Hoppet. Muhedalt privaatsed sündmused väljuvad lossi kõrvalt suveõhtutel ja pardale võtame kuni 50 külalist. Kontserte leidub igale maitsele: alates etno- ja pärimusmuusikast, jazzist kuni meremeeste laulude ning tänapäeva digitaalse muusikani. Pardal pakutakse kohalikku rannarahva kööki ja käsitöö joogipoolist.
  • Kuremaa Lossi giidiga tuurile „Ajaring“
    Kuremaa Loss ja on aegade vältel täitnud erinevaid rolle – tavapärasest mõisa peamajast läbi nõukogude-aegse kooli kaasaegse turismikeskuseni välja. Ekskursiooni ajal näemegi omamoodi läbilõiget eestilaste elust. Lisaks kultuuripärandile on ekskursiooni fookuses tugevasti ka  loodus – meie vanas mõisapargis elavad nahkhiired, erinevad puuliigid jne. AJARING hõlmab osa meie ajaloost ja kannab edasi sõnumit oskusest hoida nii kultuuri kui loodust.
  • Laiuse Õlemuuseumi giidiga tuurile "Õlgedest eheteni"
    Laiuse Õlemuuseum ootab huvilisi aastaringselt, et tutvustada muuseumi looja Aime Langi valmistatud õlest esemete püsinäitust, samuti teiste tublide tegijate valminud töid. Külastusprogrammi käigus saab ülevaate õle-, roo- ja kasetohust ning nendest valmistatud toodetest, mis on tehtud erinevates tehnikates (punumine, põimimine, intarsia). Õlekultuuri on Laiusel viljeletud juba 25 aastat. Kultuuripärandina on ka täna õlekultuur populaarne ja jätkusuutlik. Külastusprogramm on eelkõige huvitav käsitöö- ja kultuurihuvilistele gruppidele, nii õpilastele kui täiskasvanutele silmaringi laiendamiseks ja arendamiseks.
  • Mesi tare kodumaja teenusele "Ööbimine Peipsiääre vallas vanausuliste küla tüüpelamus"
    Mesi tare kodumaja pakub ööbimiseks erakordset võimalust – meie puhkemaja tegutseb ühes ehedas vanausuliste majas ja oleme säilitanud eluolu just nii nagu maja ehitanud esimestel elanikel ta oli. Ahju ja sauna kütame halupuudega ning vett toome kaevust! Maja sisustus on pärit samuti vanadelt elanikelt, et hoida hubast ja õdusat olemist.
  • Mesi tare kodumaja teenusele "Elamusmajutus saunapaadis Peipsi järvel"
    Mesi tare kodumaja pakub ööbimiseks erakordset võimalust – paadi peal ja otse Peipsil, taustaks ainult loodusehääled, taevalaotus ning oma mõtted või tore kaaslane. Peipsi järv on vanausuliste tänavkülade elusid dikteerinud aastasadu, vanausuliste asumid tekkisid Peipsi äärde 350 aastat tagasi. Mehed olid need, kes talvel külmaga jää peal ja soojemal ajal paadiga vee peal pikki nädalaid kodust ning perest eemal veetsid, et püüda perele kala. Meie paadimaja on võimalus kogeda elu Peipsi ääres kõige ehedamal kujul. Paadimaja asub tänavalt eemal eraldatud kohas ning sinna autoga ligi ei pääse. Tuleb teha pisike matk looduses. Paadimajas puudub elekter ja jooksev vesi, aga on olemas pisike saun. Samuti on olemas kööginurgake vajalike tarvikutega. Kalda peal saab puhata lõkkeplatsi ääres või istumiskohtadel, samuti on eraldatud ökokäimla. Meie teenuse suurimaks kirsiks on mitte alati rõõmsameelne ja abivalmis pererahvas, kes juhendab, aitab ja nõustab, vaid Peipsi ise koos loodusega. Nii oleme saanud igal hommikul rõõmsaid puhanud külalisi tervitada, kelle kordumatuks elamuseks olid järvelt ligi ujunud luigepere või pardid, naabrimehe hobused või hoopis külarahvaga sõbralik rebane. On külalisi, kes on saanud eriti ainulaadse kogemuse – näha janu kustutama või ujuma tulnud põtra või metskitsi. Tuleb vaid osata olla vaikselt ja kuulata loodust.
  • Mesi tare kodumaja teenusele "Peipsiveere teekultuuri õpituba"
    Teekultuuri töötoas räägime tee joomisest vanausuliste külades ning sellest, mis on ivantšai ja kuidas seda valmistatakse. Istume hubases vanausuliste elamus, kus toome vee otse kaevust ning teeme sellest samovariteed ja proovime, kuidas maitseb vanausuliste isetehtud keedusuhkur. Olenevalt hooajast saavad osalejad ka ise ivantšai tegemise protsessi koos Mesi tare perenaisega läbi teha (suvine aeg) või kuulata lugusid ajaloost ja tee raviomadustest ning nautida ivantšai maitset (sügis-talvine aeg).
  • Mooska suitsusaunatalu teenusele "Vana-Võrumaa suitsusauna vaimset pärandit tutvustav ekskursioon Mooska talus"
    Mooska talus Haanjamaal kutsuvad kolm suitsusauna huvilisi tutvuma Vana-Võrumaa saunapärandiga, mis on leidnud väärika koha UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas. Kolmest saunast kaks on saunaskäimiseks, kolmandas suitsutatakse liha. Talu külalised tutvuvad saunade ehituse eripäradega, räägitakse saunakütmisest, saunas käiguga kaasnevatest kommetest ja tavadest, lihasuitsutamise tarkustest, mekitakse saunas suitsutatud liha ja kodus küpsetatud leiba.
  • Mooska suitsusaunatalu teenusele "Saunaskäik traditsioonilises Vana-Võrumaa suitsusaunas"
    Mooska talus Haanjamaal köetakse saunalistele 6 - 8 tundi õdusalt kuum ja vinguvaba, vana – aja hõnguline suitsusaun. Saunas käik Mooska talus koos külalislahke pererahvaga vajab aega vähemalt kolm tundi. Kuufaasist ja aastaajast lähtuvalt järgitakse saunakombed ja-tavasid, ihu ja hing saavad puhtaks ning meeled klaariks. Saunakuuma ihu jahutatakse igal aastaajal kümblusega tiigivees. Kosutuseks taimetee ja tervendav allikavesi.
  • Palamuse Muuseumi programmile "Vana-aja koolitund"
    Õpilastele antakse ülevaade kooliskäimisest Oskar Lutsu kooliajal ja nad saavad osa rehkendamis-, lugemis- ning laulmisetunnist. Iga laps kirjutab endale mälestuseks sule ja tindiga tunnistuse. Programmi pakutakse aastaringselt ning see on mõeldud 1.-3. klassi õpilastele
  • Palamuse Muuseumi programmile "Päev täis Tootsi-aegset koolielamust"
    Programm annab eheda tunde sellest, milline oli 19.–20. sajandi vahetuse kooliõpilase päev. Osalejad riietavad end sobilikult 19. sajandi koolilapsele kohaselt, instrueeritakse koolikorrast ja tollastest käitumisreeglitest. 5-tunnise koolipäeva jooksul läbivad nad õppeained: usuõpetus, ilukiri, lugemine, rehkendamine, kodumaa teadus ja laulmine. Programmi raames õpetatakse osalejatele ka erinevaid traditsioonilisi töövõtteid. Programm on saadaval juunikuus ning on mõeldud 2.-6. klassi lastele. Kokku on seotud programmi läbiviimisega 8 inimest.
  • Palamuse Muuseumi programmile "Palamuse loodus- ja kultuurilugu"
    Programmis osalejad jalutavad mööda Palamuse kultuuriloolisi ja looduskauneid paiku. Vaadatakse kihelkonnakooli ja köstri talu, kirikut ja kirikumõisa, Veskijärve, Goldbergide aeda ja Viru orgu. Mälestuseks saavad osalejad kaasa Palamuse kaardi. Programm on saadaval aprillist septembri lõpuni ning on mõeldud 7.  klassi õpilastest kuni täiskasvanuteni. 
  • Palamuse Muuseumi programmile "Koolitund teise talve lastele"
    Programm on mõeldud neile, kes juba oskavad lugeda-kirjutada. Osalejad saavad ülevaate kooliskäimisest Oskar Lutsu kooliajal. Külastaja saab osa usuõpetuse, rehkendamise, lugemise, laulmise ja kodumaateaduse tunnist. Programm on saadaval aastaringselt ning on mõeldud alates 4. klassist kuni täiskasvanuteni.
  • Pansion Hermann majutusteenusele
    Pansion Hermann on ajalooliselt üks vanimaid piirkonna ehitisi. 1889 aastal rajatud hoones on eksponeeritud näitus, erilistele külalistele saame näidata väga erilisi kultuuriajaloolisi eksponaate. Vanaajahõnguline tsaariaegne hoone on restaureeritud sisemiselt 2018 aastal ja sisustamisel lähtutud on ehedusest, mis sobib juugendstiilis mõnede historistlike elementidega. Iga pisemgi detail on kauaaegselt peranaise poolt analüüsitud ja sobitatud.
  • Puhta vee teemapark õppeprogrammile "Veetarga retk puhta vee tekkekohas"
    Tutvustame Pandivere kõrgustikku ja Pandivere-Adavere-Põltsamaa nitraaditundlikku ala, keskendudes nende tähtsusele ning eripärale puhta vee ja selle tekke seisukohast, samuti tutvustatakse piirkonna loodust (nt vaadeldakse karstivorme) ja ajalugu. Kujundame hoiakuid puhtast joogiveest kui loodusväärtusest; parandame õpilaste omavahelise koostöö ning loodusteadusliku uurimismeetodi rakendamise oskusi. Eesmärk on tõsta programmist osavõtjate teadlikkust säästvast arengust ja looduskaitsest. Kujundada arusaamist, et joogivesi ei tule pudelist, vaid maa seest. Lisaks veealastele teadmistele harjutatakse kaardi järgi orienteerumist, saadakse ülevaade kivimite tekkimisest, analüüsitakse settekivimite kujunemist lubjakivi näitel ning täidetakse õpperajal tähistatud objektide kohta käivaid ülesandeid.
  • Puhta vee teemapark teenusele "Retk metsapargis ratastoolirajal"
    2014. aastal avasime ratastooliraja ajaloolises 16. sajandil rajatud metsapargis. Ratastoolirajal on võimalik tutvuda loodusobjektidega metsas, kus on palju haruldusi nagu 200 aastane kask ja üle 40 cm diameetriga pihlakas. Kõik objektid on varustatud ruutkoodiga, millisest saab ka ülesanded lahendamiseks. Metsarajal käimine pakub füüsilist tegevust, uusi teadmisi uutest liikidest ja ka lihtsalt väga head ja positiivset meeleseisundit. Retke juhib loodusgiid.
  • Reimann Retked teenusele "Päev Mikumardi maaelu seikluspargis"
    Päev Mikumardi seikluspargis sisaldab endas huvitavat ja harivat tegevust. Räägime, kuidas ja milliseid mänge mängisid maalapsed ennemuiste ja millised olid maalaste tööd. Saad tutvuda ühe Eesti põlistalu ajalooga, käsitsi lehma lüpsta, zipline’ga heinakuhja sõita, tasakaalu harjutada piimanõudel ja hobusevankril, ajada loomi ning osaleda hooajalistes talutöödes (heina niitmine, lammaste niitmine, kündmine, viljakoristus jne).
  • Reimann Retked teenusele "Süstamatk Pranglile ja Kolga lahe saartele"
    Matk viib Koipse, Rammu, Aksi ja Prangli saartele, püsiv asustus on vaid Pranglil. Saari katavad kadastikud ja männisalud, rannavallide vahele jäävad väiksed järvekesed või soolapikesed. Teisel päeval alustame teekonda tagasi, peatume Aksil, lõuna Rammul, õhtupoolikul jõuame tagasi Kaberneeme.
  • Reimann Retked teenusele "Räätsamatkad Koitjärve rabas"
    Tule naudi looduses liikumist nii suvel kui talvel ning võimalust pääseda räätsadega kaunitesse kohtadesse, mis muidu oleksid raskesti ligipääsetavad! Koitjärve raba räätsaretkel saad tutvuda Koitjärve küla ja rabaga, mis on A.H. Tammsaare loominguga tihedalt seotud paigaks. Koitjärvel Oru talus veetis kirjanik pikki aastaid. Arvatakse, et just Koitjärvega seotud paigad inspireerisid Tammsaaret “Tõe ja õiguse” kirjutamisel.
  • Kalevipoja Koda SA jõuluprogrammile "Siili jõulumaa"
    Siili jõulumaal saab 3-s erinevas kohas teha erinevaid tegevusi: kasakamajas paitame lambaid ja anname neile süüa, räägime siili magamiskohtadest talvel, loeme eeposest siili kasuka saamise lugu. Paneme koos õlilambid põlema ja askeldame hämaras elusa tule valgel. Kraasime lambavilla ja teeme sellest siilile kasuka. Räägime läbi, mis tähendab lapiti-serviti, piilume tarkuse raamatut ja vaatame küülikuid. Edasi läheme metsamatkale loodust uudistama ja puudele pai tegema. Paneme metsloomadele süüa,  otsime vaarikavarsi ja keedame metsas lõkke kohal teed. Joome selle ära ka. Ja räägime siili elust. Tuleme tagasi, istume rahvamajas õlgedega kaetud põrandale, räägime Räägime vanadest jõulukommetest, sööme jõuluossi ja mängime vanu jõulumänge. Viimasena kaunistame siili-kujulisi piparkooke.
  • Kalevipoja Koda SA madalraja seiklusele "Kalevipoja jälgedes"
    Madalrada asub Kalevipoja seikluspargis ja koosneb 10-st erinevast atraktsioonist, mida tuleb läbida meeskonnana. Iga harjutuse juurde kuulub ka lugu eeposest ja juhendid, kuidas seda harjutust ohutult ja efektiivselt läbida. Paljud harjutused on läbitavad ainult sõprade toel, seega on vaja teha koostööd, aidata, toetada, õpetada, järgi oodata ja ka juhtida.
  • Viis aastaaega OÜ teenusele "Kanuumatk Soomaa üleujutusalal"
    Giidi juhendamisel kanuumatk Soomaa üleujutusalal ja matkavarustuse rent.
  • Taevaskoja Salamaa teenusele "Giidiga matkad Taevaskojas"
    Matkad on suunatud eelkõige rahulikumas tempos matkajatele. Matkame samadel marsruutidel vastavalt aastaajale kas jalgsi, tõukeratastel või tõukekelkudel. Marsruudi pikkus on kas 3 või 7 kilomeetrit, alustame Salamaalt.
  • Tagametsa Loovusmaja teenusele  "Loovtöötuba"
    Loovtöötuba rikastamaks meeskonna koosolekut või ajurünnakut, milles saab visualiseerida käsitletava teema. Aktuaalse teema visualiseerimine savis aitab nähtavale tuua ja vaadeldavaks teha osalejate mõtted. Valmiv töö on vaadeldav erinevatest perspektiividest, mis aitab näha uusi seoseid ja luua uusi lahendusi. Visualiseerimine kaasab kõik osalejad, osalejate arusaam käsitletavast teemast ühtlustub ja lahendused, kokkulepped, tegevused on toodud nähtavale ning jäävad osalejatele paremini meelde.
  • Tagametsa Loovusmaja teenusele "Keraamika töötuba"
    Loovusmaja keraamika töötubades saab iga osaline teostada savis oma idee. Selleks võib olla nii tarbevorm kui pisiplastika. Grupid võivad soovi korral valmistada ühiselt keraamilise skulptuuri. Töötubasid juhendab keraamikakunstnik ja Loovusmaja perenaine Rave Puhm. Rave käe all on võimalus kõigil huvilistel tutvuda savi hingeelu- ja keraamika loomise põneva tehnoloogilise maailmaga. Tähtis on inimese teadlikkuse tõstmine kunsti ja käsitöö väärtustajana.
  • Toosikannu Puhkekeskuse  teenusele "Jalgratastega loomasafari Toosikannu loomapargis"
    Ulukisafari jalgratastega Toosikannu Loomapargis. Sõidame matkajuhi eestvõttel jalgratastega Tooiskannu Loomaparki ning vaatleme pargis elavaid punahirvi, põtru ja metskitsi. Kogu jalgrattamatk võtab aega 2-3h ning selle ajaga läbitakse ca 10-13km distants. Liikumiskiirus valitakse selline, mis võimaldab matkast osa võtta ka aeglasematel matkalistel. Matka jooksul räägib matkajuht lugusid Toosikannu loomapargist, loomadest ja loodusest. Matka käigus on võimalik korraldada lisatasu eest ka piknkikku.
  • Toosikannu Puhkekeskuse teenusele "Hirvesarve töötuba"
    Hirvesarve töötoas on võimalik instrukori abiga meisterdada omale üks unikaalne ehe või ese hirvesarvest. Töötoas on olemas kõik vajalikud materjalid ja tööriistad ehte valmistamiseks.
  • Ubari Loodustarkuse Keskuse  teenusele "Rummu raba retk räätsadel loodusest hoolijatele koos loodusgiidiga"
    Rummu raba retke käigus tutvutakse soo arengujärkudega ning õpitakse tundma rabaelustikku, rabas elavate liikide omavahelisi suhteid ja seoseid elukeskkonnaga. Vaadeldakse raba kindla liigi seisukohast ning retke lõpus arutletakse liigi elutingimuste üle. Õpitakse tundma Rummu raba ning selle väärtusi.
  • Uue-Saaluse veinitalu  teenusele "Veinituur Uue-Saaluse veinitalus"
    Veinitalu tegevuste tutvustus läbi videoprogrammi, jalutuskäik talus- marjapõllu külastus (maist- oktoobrini), veiniköögi tutvustus, veinide degusteerimine koos suupistetega, soovi korral veiniteemaline kuldvillak.