Maaturismi konverents 30.09.2025
30. septembril toimus Toosikannu Looduspargis Maaturismi konverents “Juured ja tiivad: kust me tuleme, kuhu liigume”.
Kohapeale kogunesid maaturismi ettevõtjad, koostööpartnerid ja külalised, et arutleda maaelu tuleviku üle ja ja teha tagasivaade Eesti Maaturismi Ühingu 25 tegutsemisaastale. Päeva juhtis Gaute Kivistik.
Ettekannetes ja aruteludes käsitleti maaturismi arengusuundi, turismipoliitika koostööd ja maaelu kuvandi tugevdamist. Rahvusvahelise vaate tõid Klaus Ehrlich (RuralTour), Solveiga Kalva (Läti), Hubert Gonera (Poola), Sari Kaasinen (Soome) ja Niclas Fjellström (Rootsi).
Pärastlõunal jagati häid näiteid turundusest, nähtavusest ja lugude jutustamisest maaturismi ettevõtetes – sõna said Gregor Alaküla, Helen Vihtol, Helen Kari ja Tarmo Pilving.
Konverentsi raames toimus ka väiketootjate minimess “Maitserännak läbi Eestimaa”, kus osalejad said maitsta ja kaasa osta kohalikke tooteid. Konverentsi lõpetasid kokkuvõtted ja ühine õhtusöök.
Ettekannete videosalvestused:
- Juured ja tiivad: kust me tuleme, kuhu liigume
Raili Mengel, tegevjuht, MTÜ Eesti Maaturism - Turismipoliitika paneel: Kuidas rohujuure tasand saaks enam panustada turismipoliitika kujundamisse?
Ede Teinbas – Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
Kai Kalmann-Jotautas – Regionaal- ja Põllumajandusministeerium
Kerli Nõges – Regionaal- ja Põllumajandusministeerium - The Future of Rural Tourism: Trends Shaped by Entrepreneurs and Visitors
Klaus Ehrlich, üleeuroopalise maaturismi katusorganisatsiooni RuralTour peasekretär - How is Estonia and Its Countryside Perceived by Its Southern Neighbour?
Solveiga Kalva, ajakirjanik ja blogija (Läti) - The Unhurried Path: How Slow Travel Can Accelerate Rural Tourism in Estonia
Hubert Gonera, Landbrand omanik ja tegevjuht (Poola) - Saimaa, Region of Gastronomy and Culture – Behind the Scenes
Sari Kaasinen, muusik, helilooja ja muusikadoktor, õpetaja ja kunstnik, ettevõtja ning kultuuri- ja toiduturismi ekspert (Soome) - Culinary Heritage Certification – Is Estonia Ready to Embrace the Updates?
Niclas Fjellström, Culinary Heritage üleilmne koordinaator (Rootsi) - Maaturism meedias: kuidas panna välisajakirjaniku pliiats liikuma?
Gregor Alaküla, välismeedia projektijuht, Visit Estonia - Väikeettevõtte võluvõti: nutikas turundus
Helen Vihtol, Lahepere Villa perenaine, ettevõtja, KitchenAid ja Dualit Baltikumi turundusjuht - Hea lugu räägib end ise – lugude loomise väest, trikkidest ja näidetest
Helen Kari, loodusturismi ettevõtja, loodusgiid, ajaloolane, sotsiaalteadlane - Kuhu suunas liigub Eestis maaturism, sh agroturism?
Tarmo Pilving, elurikkuse ja loodusturismi õppetool, Eesti Maaülikool - Rohke Debelaki libauudised
Konverentsi pildigaleriid: