Tartumaa astub olulisi samme saamaks unikaalseks toidupiirkonnaks

PRESSITEADE

Tartumaa Arendusselts koostöös Tartumaa toidusektori esindajate ja teiste partneritega koostab piirkonna toidustrateegiat ja moodustatakse Tartumaa toiduvõrgustik. Tegevuste eesmärgiks on Tartumaa toiduvaldkonna edendamine koostöös linnade, maapiirkonna ja rahvusvaheliste partneritega, et Tartumaast kujuneks Eestis ja Euroopas unikaalne ning populaarne toidupiirkond.
Täna, 9. septembril toimuval Tartumaa toidupiirkonna visiooniseminaril jagavad Tartumaa toidusektoriga seotud ettevõtjad ja kohaliku toidu edendajad oma vaateid ja ideid piirkonna toiduvaldkonna tulevikust, et ühiselt panustada edasisse arengusse.
„Suur pilt peab olema. Toitlustajana soovin, et Tartumaal asuks Eesti toidupealinn. Iga turist, kes külastab Eestit, peaks korra jala tõstma ka Lõuna-Eestisse, sest siin on palju väiketootjaid ja läbimõeldud kontseptsioonidega restoranid – toidupakkujad,“ lausub Gustav Café OÜ juhatuse liige Lõuna-Eesti toidu visionäär ja kokk Joel Ostrat.
Esimese etapina strateegia loomisel viidi sel kevadel läbi fookusgruppide intervjuud, koostati Tartumaa toiduvaldkonna taustauuring ning pandi alus Tartumaa toiduvõrgustikule. Moodustamisel olevasse Tartumaa toiduvõrgustikku kuulub pea 40 organisatsiooni, nende hulgas on Tartumaa tootjate, toitlustusasutuste, turgude, hotellide, ülikoolide, arendusasutuste, kohalike omavalitsuste ja turismivõrgustike esindajad.
„On teada, et globaalses võtmes on toiduga seonduvad arengud muutumises. Kiiresti on vaja reageerida tarbija muutuvatele soovidele, toota toitu säästlikumalt, kasutada ja väärindada toitu maksimaalselt, et võimalikult vähe sellest satuks kadudeks või jääkideks. Euroopa Liidu roheleppe raames on tugevad signaalid keskkonnahoidlikuma ja väiksema süsiniku jalajäljega toidu tootmiseks. Kohalike omavalitsuste tasandil võiksime välja arendada omad lühikesed tarneahelad („Talust taldrikule“ strateegia). Kindlasti on Tartumaa toidupiirkonna väljakujundamine oluline tervele piirkonna ettevõtlussektorile aga ka selle piirkonna toidu tarbijale,“ sõnab professor Rando Värnik Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudist.
Tartumaa toidustrateegia valmib 2022. aasta kevadeks, pakkudes sisendit riikliku ja kohaliku tasandi arendustegevuste, poliitikate, seadusandluse ja toetusmeetmete kujundamiseks. Toidustrateegia koostamine on osa URBACT rahvusvahelisest koostööprojektist „Food Corridors“, mille Eesti-poolseks partneriks on Tartumaa Arendusselts.
Rohkem infot Tartumaa toidupiirkonna arendamisest: https://www.tas.ee/arendustegevus/tartumaa-toidupiirkond/

Lisainfo:
Kristiina Tammets
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht
E-mail: kristiina@tas.ee
Tel: 5340 9873